Niekoľko receptov pre rôzne krvné skupiny
Čo jednému človeku prospieva, pre druhého je jedom
Tak som si listovala v knihe Výživa a krvné skupiny v receptoch vhodných podľa autora diéty Dr. D´Adama pre jednotlivé krvné skupiny a zistila som, že niektoré recepty sa opakujú pri rôznych krvných skupinách. Zišlo mi na um, že pre tých, ktorí by sa chceli stravovať podľa tejto diéty, ale zatiaľ netušia, akú majú krvnú skupinu, by to mohla byť vhodná strava, pokiaľ si to nezistia presne. Ozaj, keď už to budú zisťovať, tak rovno zo svojej krvi nejaké to decko môžu aj darovať, nie? Nech má z toho zistenia úžitok aj niekto ďalší. Teraz dokonca prebieha akcia Valentínska kvapka krvi, takže navyše môžu darcovia získať aj peknú pohľadnicu pre svoju lásku.
Všetkým krvným skupinám dohromady vyhovuje z uvedených receptov, žiaľ, len jeden recept a aj to je šalát. A navyše špenátový. Ak ste nikdy neprišli na chuť tej rozvarenej zelenej kaši, skúste dať šancu čerstvému špenátu. Možno vás prekvapí svojou sviežou chuťou.
Špenátový šalát
vhodný pre: 0, A, B, AB
2 trsy čerstvého špenátu, 1 trs šalotky, šťava z 1 citróna, 1/4 polievkovej lyžice olivového oleja, soľ a čierne korenie na dochutenie (množstvo pre 6 osôb)
Špenát dôkladne umyjeme, osušíme a nakrájame. Posypeme soľou. Po niekoľkých minútach vytlačíme prebytočnú vodu. Pridáme nakrájanú šalotku, citrónovú šťavu, olej, soľ a čierne korenie. Okamžite podávame.
Ďalší šalát, ktorý som našla, už nie je uvedený pri krvnej skupine B, ale zelená fazuľka ani pre túto skupinu nie je zakázaná. No ja viem, ani zelená fazuľka nepatrí k všeobecne obľúbeným potravinám, ale ja som si ju v podobe šalátu celkom obľúbila. Podobný šalát som síce jedávala s jogurtom, ale jogurt, žiaľ, mojej krvnej skupine 0 neodporúčajú. Vyskúšam teda aj tento pre moju skupinu vhodnejší recept. Skúste i vy.
Šalát zo zelenej fazuľky
vhodný pre: 0, A, AB
cca 1/2 kg zelenej fazuľky, šťava z 1 citróna, 3 polievkové lyžice olivového oleja, 2 strúčiky rozotreného cesnaku, 2 až 3 čajové lyžičky soli (množstvo na 4 porcie)
Opatrne umyjeme čerstvú zelenú fazuľku. Odstránime stonky a nitky. Nakrájame ju na 5 cm dlhé kúsky. Povaríme v dostatočnom množstve vody do mäkka a necháme odkvapkať. Po vychladnutí vložíme do hlbšej šalátovej misy. Ochutíme citrónovou šťavou, olivovým olejom, cesnakom a soľou.
Pri hlavných jedlách som už žiadne spoločné jedlo nenašla. Celkom sa mi ale pozdávala ryba pečená po arabsky. Len ma zarazila neznáma ingrediencia tahini, a tak som rozmýšľala, čo to, do kelu, môže byť, prípadne čím to nahradiť. Ešte šťastie, že prišiel kolega Jaro Ridzoň a s najväčšou samozrejmosťou mi vysvetlil, že je to skvelé sezamové maslo, ktoré dostať kúpiť v Prahe. Na Slovensku ho síce ešte nevidel, ale vraj sa dá urobiť aj jeho náhrada po domácky, a to tak, že pomelieme sezamové semienka. Nie je to celkom rovnocenná náhrada, pretože pravé tahini sa údajne robí z olúpaných semienok, ale to už po domácky asi nezvládneme.
Ryba pečená po arabsky
vhodný pre: 0, A
1 veľký halibut alebo iná ryba s bielym mäsom s hmotnosťou 1300 až 1800 g, soľ a čierne korenie na dochutenie, 1/4 šálky citrónovej šťavy, 2 polievkové lyžice olivového oleja, 2 veľké cibule nakrájané a orestované v olivovom oleji, 2 až 2 1/2 šálky omáčky z tahini (viz nižšie) (množstvo na 6 - 8 porcií).
Rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia. Rybu umyjeme a starostlivo osušíme. Posypeme soľou a pokvapkáme citrónovou šťavou. Necháme asi 30 minút odležať. Potom rybu necháme odkvapkať, potrieme olejom a vložíme do pekáča. Pečieme asi 30 minút. Potom posypeme orestovanou cibuľou a pridáme omáčku tahini. Posolíme a okoreníme. Vrátime do rúry a pečieme, pokiaľ sa mäso nebude ľahko oddeľovať vidličkou (asi 30 až 40 minút). Rybu servírujeme na podnose, ozdobíme petržlenom a plátkom citróna.
Omáčka z tahini
vhodný pre: 0, A
1 šálka tahini (sezamové maslo), šťava z troch citrónov, 2 strúčiky cesnaku, 2 až 3 čajové lyžičky soli, 1/4 šálky sušeného alebo čerstvého petržlenu nakrájaného až na záver, voda.
V hlbšej miske zmiešame tahini, citrónovú šťavu, cesnak, soľ a petržlen. Pridáme vodu, aby vznikla hustá omáčka.
Aby sa necítila krvná skupina B od macochy, pretože u nej patrí tahini ku zakázaným potravinám, je tu pre nich recept na inú pečenú rybu, teda vlastne filé, podľa jednej z pacientok Dr. D´Adama.
Pečená ryba podľa Chery Millerovej
vhodný pre: B
6 polievkových lyžíc neslaného masla alebo oleja, 1 čajová lyžička ostrej omáčky z čierneho korenia, 1 polievková lyžica čerstvého cesnaku, 4 plátky filé, 2 polievkové lyžice čerstvého posekaného petržlenu (množstvo na 4 porcie)
Rozohrejeme maslo, pridáme ostrú omáčku a cesnak. 4 čajové lyžičky tejto zmesi dáme do sklenenej obdĺžnikovej nádoby na pečenie. Vložíme filé, polejeme zvrchu zvyškom zmesi. Pečieme 10 až 15 minút. Ozdobíme petržlenom a ihneď podávame.
No a napokon niečo pre krvnú skupinu AB a tiež pre milovníkov tofu (sójového syra). Aj v tomto recepte je použitá potravina - pesto - omáčka na cestoviny, na ktorú nás upozornil kolega Jaro. Vraj ju dostať v OD Tesco. (Doslova nám o tom napísal takto: Šupito presto, v Tescu majú pesto!)
Tofu - Pesto lasagna
vhodný pre: A, AB
450 g mäkkého neroztlačeného tofu, 2 polievkové lyžice olivového oleja, 1 šálka roztlačeného syra mozzarella alebo ricotta, 1 domáce vajce, 2 balíky mrazeného rozomletého špenátu alebo nakrájaného čerstvého špenátu, 1 šálka vody, 1 čajová lyžička soli, 1 čajová lyžička oregana, 4 šálky omáčky pesto (môže byť aj menej), 9 ks uvarených ryžových cestovín (množstvo na 6 - 8 porcií)
Zmiešame tofu a syr s vajcom, špenátom a korením. Nalejeme šálku omáčky do pekáča (veľkého 23 x 33 cm). Potom položíme cestoviny, na ne vrstvu syrovej zmesi a opäť omáčku. Opakujeme postup, zakončíme hore omáčkou a cestovinou. Pečieme v rúre pri 180 stupňoch Celzia 30 až 45 minút.